Pages

Tuesday, December 15, 2009

Packaging Style


Alphabet Style ....

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ....
hehehe..teringat masa zaman darjah satu... selain untuk orang dewasa yaitu tempahan hantaran, I think la kan, buat untuk children pun OK, sambil belajar mengenal huruf and sambil bedal choclate tersebut... apa pendapat u all semua?


Thursday, December 10, 2009

Checker Style Deco




hehehe... saje je I nak buat gimik kat u all, takde menda pun..cuma arrangement jer..
bulan disember ni, fuhh! banyak giler tempahan, mengalahkan raya, stock chocolate mentah pun susah nak cari.

anyway, this checker choc adalah tempahan untuk gubahan hantaran dan door gift special.. tempahan Pn Zaleha UPM. Thanks bebanyak yer Puan Leha sebab sudi tenpah kat i yang tak seberapa ni.

FYI, this month jugak i punya class full house, setiap sabtu ahad ada je student.Lili, tuti, kak Misah, Syu,Ja Rina, Min,Mas,Ja,Syu dan beberapa lagi.. tetiba otak jadi blur..sorry la yer. And the best thing is, hujung bulan ni ada sorang student dari Brunei, fuhh! kira i punya class ni kira international juga la yer..fuhh kembang makcikkk! see u next post, i updatekan, siapakah gerangannya.

Friday, November 13, 2009

LOLI CHOC VS LOLI POP














Memula I buat lolichoc ni utk my daughter jer, yer la kan, asal pegi seven eleven jer nak lolipop, pegi kedai mamak pun nak lolipop, pegi jusco pun nak lolipop. memandang kan i ni kan lovely mom..ahaks! so i buat la lolichoc kat my daughter. saving la.. baper banyak duit i lebur dek lolipop ni.




Balance yang i buat utk anak-anak i, ada la lebih sebatang dua, i bawa pegi office, alih-alih org dewasa pun suka.. ada yang nak makan sendiri, nak bagi pakwe, nak bagi anak buah..ah macam-macam lah diorang ni. layankan ajelah cik senah oi..


Monday, November 9, 2009

Assorted Choc 16 pcs in crystal box

tempahan untuk hantaran satu majlis perkahwinan,
kalau tuan empunya yang menempah ni ade baca posting ni..
i nak ucapkan Selamat Pengantin Baru, Semoga Ceria Selalu....











RaMa-rAma cHoCoLaTe ClaSZZzzzz..


hi, lama I tak posting, usahkan posting, nak buka blog ni pun dah terkial-kial lupe pasword heh!

FYI I terjebak dengan satu game nih kat Fesbuk.. melalaikan sungguh..anyway kalau u all ada main Farmville, jangn lupa tau add I as a neighbour, and jgn lupa tukar gift..


OK, lupakan jap pasal game ke fesbuk ke ape ker.. posting ni about my choc class yang berlansung pada 7/11 baru-baru ni. My student ni actually my friens jugak, juga seorang bloggers tegar http://mummyaeesh.blogspot.com/. kepada akak2,makcik2 yang kelas sudah berlangsung selama sebulan ni,mintak maaf banyak2 sbb tak sempat nak snap gambar u all semua..anyway many thanks to who has come to my class. Hope u all enjoy it.

Thursday, August 27, 2009

Pengalaman di Kilang Chocolates

Bulan puasa ni, banyak order la kan, nak raya, i ada gak buat projek kecil-kecilan kueh raya berasaskan chocolate gitu ahaks, so normal supplier tak leh nak bekalkan stok choc banyak2, maka I pun terpaksa la pergi sendiri ke gudang cocoa. I order 1/4 tonne..

Kalau u all nak tahu, kalau urusniaga dengan kilang or gudang ni, seriusly bosan giler, memula kena order, tunggu invois, then baru leh masuk, pastu kena tunggu turn bersama-sama lori-lori dan kontena-kontena. u all banyangkan satu-satu kontena diorang nak penuhkan dengan chocs.. yg i ni, cuma 1/4 tonne jer, satu kereta wira jer. tunggu punya la lama, lepas dah masuk dalam kereta, kena tunggu lagi delivery order form, kalau tak tak leh keluar kilang, kena timbang la bagai... kesimpulannya memang menguji kesabaran.. dari pukul 9.00 pagi i kat situ, pukul 3 petang baru selesai, u all banyangkanla..

tapi lepak kat kilang tu yang bestnya, i ada satu good news.. brother lorry yang tengah beratur depan I haritu, private logistic, so i borak2 la dengan dia, mana nak hantar chocolate satu lori ni, pastu dia kata dekat jer, kat shah alam kilang chocolate yang sunggoh femes...hahahahah teka la sendiri... so no wonderla ramai orang kata choc i sedap macam brand tuuuuuuut...

tetiba i takut lak nek mention nama-nama tertentu dalam write up ni ..even kilang yg i beli ni, takut kena saman.. mana la i mampu nak bayar..maklumla home made choc jer kan..

bye
fit

Friday, August 14, 2009

Hari Raya Choc - Bentuk ketupat




Cute kan?
Size choc ni half dari normal choc
so harga dia for 80 pcs only RM35.00
Salam kemaafan di Aidilfitri buat u all semua...
lebih kurang mintak halal lah yer..

9 pcs BOX 4 chocolates

this is for 9 pcs..

Crystal Box Packaging



hai!
its me again,
baru-baru ni ada sorang member introduce kat I this crystal box..
so I pun ambil la satu, tapi tak banyak pilihan, boleh masuk 16 pcs chocs jer..
tak leh lebih and takleh kurang..
I suggest untuk hamper ker, melawat org sakit or gift la senang cerita..
utk 16 pcs plain choc lebih kurang Rm15.00 sahaje.... murah tak? hehehehe

Sunday, August 9, 2009

Oreo Choc (New)

















Ini new product dari Rama2Choc
I baru saja try nak market this product..
So far dah ade yang order utk door gift wedding..
If skali dengan packaging RM1 sahaje...
Kalau without packanging RM90 sahaje..
product info:
dalam kita guna Oreo Cookies (or cream O)
salut dengan milky couverture (Selbourne Choc)
kalau nak murah, boleh request compound choc..
then color boleh pilih ikut tema wedding or suka hati u all...
janji happy...
bye
Fit




Thursday, June 11, 2009

Again about Packaging


Chocolate Shapes & Styles (Part 2)

White Chocolate

Cluster

Contoh Filling



Sunday, June 7, 2009

Kelas Coklat Bermulaaa....

Salam...

Kelas coklat akan bermula pada bulan Julai.Kepada sesiapa yang ingin menghadiri kelas bolehla menghubungi saya di no tel ataupun melalui e-mail.Bayaran adalah Rm 180 sahaja.Pelajar akan membawa pulang min 50 biji coklat yang dibuat sendiri,mould dan kotak..Pelajar akan diberi notes dan akan mempelajari 5 jenis coklat dan juga coklat compund..Kelas juga akan dibuat di utara iaitu Alor Setar.jika berminat sila hubungi saya untuk mendapatkan keterangan lanjut.Sekian,Terima Kasih

Sunday, May 17, 2009

Chocolate Shapes & Styles (Part 1)


Design-design dan style yang availabe...



heart shape

Cube with lining

Pyramid

Rose

Crispy




Saturday, May 9, 2009

Packaging (9pcs)



mix chocolates
packaging 9 pcs choc (browns` box)



mix chocolates
packaging 9 pcs choc (florals` box)


Wednesday, May 6, 2009

Harga Terkini Chocolate

Ramai yang tak perasan my price list kat tepi tu ------>

so, saje maklum kan utk visitor, apapun I akan updatekan dari masa ke semasa..
biasa la ada naik dan turun jugak... macam minyak petrol, ahask!!

1. Standard Chocolate (milk couverter) multi design

Plain Chocolate (also for White Chocolate)
RM 0.80 (12g/pcs)

Chocolate + Flavour Filing
(Strawberry, Orange, Mocha, Chocolate, Durian, Mint)
RM 0.90 per pcs (12g/pcs)

Chocolate + Nuts inside:
Almond RM1.00 (14g/pcs)
Hazel RM0.95
Cashew RM 1.20
Brazil nut RM RM1.20

Cluster RM30/50pcs
Crispy RM1.50/100g

p/s: Order jangan tak order, kalau you all nak try dulu, incase untuk yang nak order bulky tu, leh diadjustkan, no problem punyo!!

Monday, May 4, 2009

You Know What? he he he...

Chocolate Is Aphrodisiac

Romantic lore commonly identifies chocolate as an aphrodisiac. The reputed aphrodisiac qualities of chocolate are most often associated with the simple sensual pleasure of its consumption. Although there is no proof that chocolate is indeed an aphrodisiac, a gift of chocolate is a familiar courtship ritual.

p/s: what is aphrodisiac? An aphrodisiac is a substance which is used in the belief that it increases sexual desire. The name comes from Aphrodite, the Greek goddess of sensuality

Chocolate Info

Chocolate contains alkaloids such as theobromine and phenethylamine, which have physiological effects on the body. It has been linked to serotonin levels in the brain. Scientists claim that chocolate, eaten in moderation, can lower blood pressure.Dark chocolate has recently been promoted for its health benefits, including a substantial amount of antioxidants that reduce the formation of free radicals, though the presence of theobromine renders it toxic to some animals, such as dogs and cats.

Chocolate has become one of the most popular flavors in the world. Gifts of chocolate molded into different shapes have become traditional on certain holidays: chocolate bunnies and eggs are popular on Easter, chocolate coins on Hanukkah, Santa Claus and other holiday symbols on Christmas, and hearts on Valentine's Day. Chocolate is also used in cold and hot beverages, to produce chocolate milk and hot chocolate.



Chocolate most commonly comes in dark, milk, and white varieties, with cocoa solids contributing to the brown coloration.

Packaging (4pcs)



Sample Packaging untuk 4 pcs

Sample Packaging Untuk Doorgift


boxes untuk 3pcs & 2 pcs